Gemoedstoestand en situaties van stress

Wat is je gemoedstoestand?

Je stemming (ook wel: gemoedstoestand) is hoe je je voelt. Dit kan bestaan uit één emotie of een combinatie van emoties. En je gemoedstoestand kan lang hetzelfde zijn, of snel wisselen.

Je stemming kan in een bepaalde periode positief zijn. Je voelt je dan opgelucht, blij, vrolijk of zelfs uitgelaten en enthousiast. Soms is je stemming echter een tijdje eerder negatief. Dan voel je je juist teleurgesteld, verdrietig of wanhopig. Tussen al deze emoties in kan jouw stemming ook een combinatie zijn van meerdere gevoelens. Als je morgen met een nieuwe baan begint, kun je je bijvoorbeeld zowel positief nieuwsgierig als negatief zenuwachtig voelen.

Onze gemoedstoestand beweegt met externe factoren mee. Normaal gesproken past je stemming zich namelijk aan externe gebeurtenissen of omstandigheden aan. Je went aan je nieuwe baan en voelt je niet meer zenuwachtig. 

Situaties van stress
Iedereen kent deze situaties wel. Je moet bijvoorbeeld plotseling een presentatie geven, terwijl je het gevoel hebt daar nog niet klaar voor te zijn. Maar je kunt ook in deze situaties terecht komen wanneer je te lang achter elkaar veel te hard hebt moeten werken en daarbij veel twijfelt aan jezelf. Dat je niet kunt voldoen aan alles wat er van je verwacht wordt.

Er zijn nog veel andere voorbeelden te geven. Maar telkens kan worden waargenomen dat de balans tussen de draagkracht en de draaglast verstoord raakt. Daardoor komen de hormonen cortisol en adrenaline vrij. De symptomen die je dan kunt erva-ren zijn divers, zoals o.a. zweten, je bent gespannen en je hartslag gaat omhoog. Waar deze reacties in beginsel positief zijn, omdat ze je beter laten presteren (o.a. je bent alerter en kunt je beter concentreren), kunnen ze, wanneer ze te lang aanhouden, ook minder prettige gevolgen hebben voor jouw welbevinden.

Het is daarom verstandig om de balans tussen draagkracht en draaglast goed in de gaten te houden en langdurende situaties van stress zoveel als mogelijk te vermijden. Wanneer dat niet anders kan zorg er dan voor dat je evenwichtig bent en/of steeds op tijd te zorgt voor voldoende rust en ontspanning.

Heel veel Nederlanders geraken met enige regelmaat wel in situaties waarin de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Situaties waarin de balans wordt verstoord. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is, waardoor de draaglast groter wordt (zwaarder). Bij vermoeidheid vermindert juist de draagkracht. In beide gevallen zijn de eisen die gesteld worden, groter dan wat je aankunt of denkt aan te kunnen.

Kun je voor jouw stemming wel wat ondersteuning gebruiken?

Gedurende sommige periodes krijgt jouw stemming het extra te verduren. Je voelt je dan soms anders dan je gewend bent. Soms is het eenvoudig om te achterhalen waar deze verandering door komt. Bijvoorbeeld bij examenspanning of bij situaties van stress (bv. op het werk). Sommige mensen krijgen dan te maken met een extra druk op de geestelijke veerkracht en voelen zich soms:

  • Vermoeid
  • Neerslachtig of lusteloos
  • Somber en moedeloos
  • Prikkelbaar en snel geïrriteerd

Soms moet je even door. Door jezelf op te beuren en je geest helder te houden ben je evenwichtiger in stresssituaties en kun je het, wanneer noodzakelijk, wat langer volhouden (draagkracht omhoog).

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op het behouden van de juiste balans.

Kun je voor jouw zenuwachtige gevoel wel wat ondersteuning gebruiken?

Gedurende sommige periodes krijgt jouw stemming het extra te verduren. Je voelt je dan soms anders dan je gewend bent. Soms is het eenvoudig om te achterhalen waar deze verandering door komt. Bijvoorbeeld bij geestelijke druk en inspanning of in spannende tijden. Mensen krijgen dan te maken met een extra druk op de geestelijke veerkracht en voelen zich soms:

  • Zenuwachtig
  • Rusteloos
  • Onrustig
  • Gespannen

Soms is het dan verstandig om op tijd wat gas terug te nemen. Wanneer het lukt om iets meer afstand te nemen van de stressvolle omstandigheden kun je lichaam en geest te ontspannen (draaglast omlaag).

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op het behouden van de juiste balans.

Wat kun je zelf doen

Voeding
Wat je eet, heeft invloed op je welbevinden en slaap.

Rust en ontspanning
Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Vind de manier waarop jij het beste kan ontspannen: ga op yoga, ga buiten met de hond wandelen of doe vaker iets met vrienden of vriendinnen.

Vermijden draaglast verhogende zaken
Alle stress-situaties die je voor je kiezen krijgt verhogen jouw draaglast. Het kan werkelijk van alles zijn, zoals o.a. een jetlag, relatieproblemen, een hoge werkdruk of een verhuizing. De stress en spanning nemen vooral toe als dergelijke situaties zich opstapelen.

Heilzame kruiden voor gemoedstoestand en situaties van stress
Ook kruiden kunnen helpen bij geestelijke druk en inspanning en/of rustgevend zijn. Ze kunnen je opbeuren -draagkracht verhogen- (Fytomed Hypericum) of juist zorgen voor natuurlijke rust -draaglast verlagen- (Fytomed Passiflora, Fytomed Avena sativa en Fytomed Valeriaan of een combinatie van rustgevende kruiden in het complex Fytomed Neura (zie onder slaap en situaties van stress). Zij onder- steunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

Open de FYTOMED keuzehulp

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen