Overgang en maandelijkse cyclus

Hoe verloopt je menstruatiecyclus?

Iedere vier weken zorgt het vrouwelijk lichaam voor een eisprong. Als deze eicel niet bevrucht wordt, vindt een paar weken daarna de menstruatie plaats. Deze vierwekelijkse cyclus bepaalt onder meer je vruchtbaarheid.

Bij de geboorte heeft een vrouw al miljoenen eicellen, die zijn opgeslagen in de eierstokken. In de puberteit gaan de eicellen en eierstokken oestrogeen aanmaken. Dit zorgt voor fysieke veranderingen zoals de groei van borsten, de aangroei van haar in de schaamstreek en ook de rijping van een eicel.

Het lichaam van een vruchtbare vrouw heeft iedere vier weken een eisprong. Die eisprong gebeurt ongeveer tien dagen na de eerste dag van je ongesteldheid. De eicel die vrijkomt wordt opgevangen door de eileiders en belandt daarna in de baarmoeder. In de baarmoeder wordt baarmoederslijmvlies opgebouwd voor een eventueel bevruchte eicel. De hormoonspiegels in het lichaam gaan tegelijkertijd omhoog ter voorbereiding van een eventuele zwangerschap. Als het eitje niet bevrucht wordt, dan dalen de hormoonspiegels weer en verlaat het baarmoederslijmvlies het lichaam. Dit noemen we menstruatie.

In de overgang keert dat proces zich om. Vanaf ongeveer je 45e raakt de voorraad eicellen langzaam op en het menstruatiepatroon verandert. Het wordt korter en heviger, of juist minder en langer, onregelmatiger of blijft uit. Vetweefsel neemt de productie van oestrogeen over, dus gewichtstoename in die periode is een ongemak, maar wel functioneel.

 

Een vrouw wordt gemiddeld zo’n 500 keer in haar leven ongesteld

De menstruatiecyclus tijdens de overgang

De overgang is ook een periode waarin je menstruatiecyclus niet optimaal functioneert. Je oestrogeenniveau daalt dan en dit hormoon helpt, naast het reguleren van je ongesteldheid, ook bij de opbouw van botten en weefsels, beschermt tegen verkalking en tegen hart- en vaatziekten. De overgang naar een nieuw hormonaal evenwicht duurt gemiddeld zo’n vier jaar en deze periode kan ongemakken met zich meebrengen, zoals:

  • Wisselende stemmingen tijdens de overgang
  • Bij prikkelbare gevoelens
  • Bij opvliegers

Kan je in jouw menopauze wel wat ondersteuning gebruiken?

Het kan zijn dat je menstruatie niet helemaal normaal verloopt. Dan is ook voor
jouw cyclus wel wat verantwoorde ondersteuning gewenst. Om je te helpen bij
ongemakken en/of wisselende stemmingen tijdens de menstruatie of overgang.

    Wat kun je zelf doen?

    Je kunt verschillende dingen zelf doen on menstruatieongemakken of overgangsongemakken te verlichten.

    Warmte
    Warmte, door een kruik of een warm bad, kan de pijn verlichten.

    Vezelrijk eten
    Kramp in je onderbuik kan versterkt worden door een gevoelige dikke darm bij verstopping. Het is daarom verstandig om je stoelgang goed te houden door bijvoorbeeld voldoende beweging en vezelrijke voeding – granen, groenten, peulvruchten en fruit. En vezels zorgen er verder voor dat oestrogeen het lichaam verlaat.

    Ontspanning
    Zorg voor voldoende rust, ontspanning en beweging. Vooral beweging in de buitenlucht doet je lichaam goed.

    Weinig cafeïne
    Cafeïne kan menstruatieklachten verergeren. Neem dus weinig koffie en liever kruidenthee of water.

    Minder zout
    Zout houdt vocht in je lichaam vast en als je weinig zout inneemt, vermindert dat dus de klachten.

    Minder suiker
    Suiker veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en daardoor kunnen je klachten verergeren. Eet daarom in plaats van meer juist minder chocola, en zorg dat je ook minder snelle koolhydraten (witmeelproducten zoals wit brood en pasta) eet. Beter zijn vezelrijke volkorenproducten.

    Meer ijzer
    Bij bloedverlies heb je meer ijzer nodig; zo’n vijftien milligram. Appelstroop en spinazie zijn voorbeelden van ijzerrijke voeding. Verder is het belangrijk om te weten dat vitamine C de opname van ijzer bevordert (sinaasappel door je spinaziesalade) en calcium verlaagt die juist (melk bij de maaltijd is niet aan te raden).

    Heilzame kruiden ter ondersteuning van het natuurlijke overgangsproces
    Ook kruiden kunnen helpen bij overgangsverschijnselen. Zij sterken aan tijdens de menopauze en helpen o.a. bij nachtelijk transpireren. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

     

    Wat zoek je?

    Jouw winkelwagen