Gewichtsbeheersing

Hoe werkt de suikerstofwisseling

De suikerstofwisseling – ook wel koolhydraatmetabolisme genoemd – heeft als belangrijkste taak de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Deze bloedsuikerspiegel is van belang voor een juiste het juist kunnen regelen van de bloedvorming en de opslag van koolhydraten (= suikers). Suiker is van levensbelang, omdat zij de energie leveren die nodig is voor het functioneren van de cellen.

Er zijn verschillende organen in ons lichaam die een rol spelen binnen de suikerstofwisseling en dus bij het in stand houden van de juiste  bloedsuikerspiegel. Dat zijn het pancreas, de bijnieren, de hypothalamus en de hypofyse. Door middel van de afgifte van hormonen reguleren zij de suikerstofwisseling: verhogen of verlagen van de suikerstofwisseling. De lever heeft een directe invloed op bloedsuikerspiegel: verlagen door suiker (glucose) om te zetten in glycogeen (glycogenese) en verhogen door glycogeen om te zetten in glucose (glycolyse).

Kan jouw gewichtsbeheersing ook wel wat ondersteuning gebruiken?

Gewichtsbeheersing houdt vele levens in haar greep. In onze drukke consumptiemaatschappij is het haast ondoenlijk om niet te bezwijken voor het enorme aanbod aan ongezond en vet eten. Gelukkig zijn er wel allerlei manieren die je kunnen helpen met het beheersen van je gewicht. Uit de praktijk blijkt gelukkig ook dat het heel goed mogelijk is om met gezond voedsel lekkere maaltijden klaar te maken.

Het eerste punt wordt gescoord door het nuttigen van een goed ontbijt

Wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je gewichtsbeheersing in stand te houden.

Voeding
Wat je eet, heeft invloed op de mate waarin je jouw gewicht kunt beheersen. Dit geldt niet alleen voor wat je ’s avonds eet; ook je ontbijt heeft invloed. Het is heel belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Sla daarom nooit je ontbijt over, neem geen snelle koolhydraten en suikers, neem wel goede eiwitten en vetten en gebruik alcohol en cafeïne met mate. Het is verder belangrijk om goed en gevarieerd te blijven eten. Haal extra energie uit verse groenten en fruit en volkoren producten en vermijd snelle snacks en suikers – ze geven misschien een korte boost, maar zorgen op de lange duur niet voor substantiële energie of een goed gevoel.

Voldoende beweging
Zorg dus overdag voor voldoende beweging, sport en activiteiten. Het liefst in de buitenlucht.

Ritme en regelmaat
Het kan verleidelijk zijn om de regelmaat wat te laten versloffen. Maar juist een ritme van opstaan en naar bed gaan, sportklasjes niet overslaan en ook bewust tijd nemen voor maaltijden, heeft een positief effect op je welbevinden.

Heilzame kruiden voor ondersteuning van de gewichtsbeheersing
Ook bepaalde kruiden kunnen de gewichtsbeheersing ondersteunen. Zij verminderen het hongergevoel, o.a. dankzij de bijdrage aan het behoud van een gezonde, normale bloedsuikerspiegel.

 

 

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen