Bloedsomloop

Hoe werkt bloedcirculatie?

Bloed moet voortdurend stromen. De bloedcirculatie zorgt er namelijk voor dat onze organen en weefsels zuurstof en voedingsstoffen krijgen. En op de weg terug neemt het bloed weer afvalstoffen mee. Die omloop houdt ons lichaam in leven.

Het hart pompt het bloed rond, dat via het hart en de slagaders naar de kleinste bloedvaten en haarvaten stroomt om zuurstof af te geven aan het omringende weefsel. Het bloed geeft voedingsstoffen, zuurstof, maar ook andere stoffen zoals hormonen af. Vervolgens stroomt het bloed, met opgepikte afvalstoffen, (CO2), via het hart weer terug naar de longen, om daar weer opnieuw zuurstof op te nemen.

Naast de belangrijke taak van de aan- en afvoer van bloed, houdt de bloedcirculatie ook je lichaamstemperatuur op peil. Een goede bloedsomloop zorgt er dus voor dat jij het niet te warm en niet te koud krijgt.

 

Kan jouw bloedcirculatie wel wat ondersteuning gebruiken?

Het kan zijn dat jouw bloedsomloop soms wel wat ondersteuning kan gebruiken. Dat zal vooral vaak in de winter gewenst zijn. Dan is het belangrijk dat je een aangenaam gevoel houdt in je armen en benen en dat je voeten en handen lekker warm blijven. In het algemeen is een goed functionerende bloedcirculatie heel belangrijk voor alle cellen.

 

Wat kun je zelf doen?

Er is een aantal dingen dat je zelf kunt doen om een gezonde bloedsomloop te behouden.

Wandelen

Het is aan te raden om geregeld te wandelen, op een redelijk tempo waarbij je ademhaling omhooggaat. Elke dag een halfuur kan al een verschil maken. Daarbij neem je ook nog eens extra zuurstof op en maak je je spieren los.

Niet roken

Zoals altijd geldt weer: roken heeft een zeer negatief effect op de gezondheid. Zo ook op de bloedsomloop.

Gevarieerde voeding

Voeding die rijk is aan vitamines en mineralen, zoals verse groenten en fruit en volkorenproducten, hebben een positief effect op de bloedcirculatie.

Vermijd verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn niet gunstig voor je bloedsomloop. Beter kun je kiezen voor onverzadigde vetten, zoals olie van zonnebloem, tarwekiemen of olijfolie. Ook verse vis is rijk aan onverzadigde vetten.

Weinig dierlijke eiwitten

Vlees, eieren, kaas en andere producten met dierlijke eiwitten kun je het beste met mate eten. Vervang ze eens door plantaardige eiwitten, zoals sojaproducten en andere peulvruchten. Of kies voor wit vlees zoals kip of kalkoen.

Weinig zout

Te zout eten is niet bevorderlijk voor je bloedsomloop. In plaats daarvan kun je je eten beter met kruiden op smaak brengen.

Heilzame kruiden met een goede invloed op de bloedcirculatie

Ook kruiden kunnen een gunstige invloed hebben op de bloedsomloop. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen