Weerstand

Hoe werkt je weerstand?

Een goede weerstand is de basis voor het voorkomen van ziektes. Als je je weerstand wilt verhogen, is een gezonde levensstijl heel belangrijk. Goede en gevarieerde voeding, voldoende rust en slaap en geregelde lichaamsbeweging; allemaal positieve invloeden op je weerstand

Een goede weerstand beschermt je lichaam tegen slechte invloeden van buitenaf. Hoe hoger je weerstand, hoe beter je beschermd bent tegen het ontstaan van ziekten. En hoe hoog je weerstand precies is, hangt af van je immuunsysteem. Dit bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen die samen bacteriën en virussen bestrijden die je gezondheid bedreigen.

Elke dag bestrijdt ons immuunsysteem ziekteverwekkers. De huid en de slijmvliezen bieden een eerste beschermlaag, versterkt door afweerstoffen in je slijm, speeksel en tranen, die immuuncellen opbouwen. Als de eerste barrière tóch wordt doorbroken door een ziekteverwekker komt het immuunsysteem in actie.

Het immuunsysteem behoort tot de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. En het is ook het meest complexe netwerk in het lichaam. Gelukkig kun je zelf veel doen om je weerstand te verhogen.

 Je immuunsysteem weegt maar 1,5 kg. En toch is dit het meest complexe systeem in je lichaam.

Kan ook jouw weerstand wel wat ondersteuning gebruiken?

Voor heel veel Nederlanders is enige ondersteuning van de weerstand best gewenst. Dit kan onder meer komen door:

  • Een ongezonde levensstijl
  • Onverantwoorde voeding
  • Situaties van stress
  • Te weinig slaap
  • Te weinig lichaamsbeweging

Dit is allemaal slecht voor je weerstand. Ook bepaalde medicijnen of ziekten en nog veel andere factoren kunnen de weerstand aantasten en verlagen. Bij een lage weerstand ben je kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.

Wat kun je zelf doen?

Een goede gezondheid begint bij een goede weerstand. En goede weerstand begint op zijn beurt weer bij een gezonde levensstijl. Voldoende inspanning, maar ook ontspanning zijn belangrijk. Net als gezonde voeding, waar nodig aangevuld met vitaminen en mineralen en kruiden die je natuurlijke afweersysteem ondersteunen. Zo zorg je mede voor een goede weerstand.

Vier dingen om op te letten

1. Gezond en gevarieerd eten en drinken

Eet voldoende fruit en groenten en drink voldoende water, kruidenthee en verse vruchtensappen.

2. Voldoende ontspanning en slaap

Stress is geen vriend van je weerstand, probeer daarom voldoende te ontspannen. De sauna, yoga, meditatie of mindfulness kunnen je helpen te ontspannen.

3. Regelmatige lichaamsbeweging

Sport in de buitenlucht en doe iets waarbij je veel zuurstof opneemt, zoals fietsen en zwemmen. Daardoor wordt je doorbloeding beter, neem je voedingsstoffen beter op en voer je afvalstoffen beter af.

4. Heilzame kruiden die mede zorgen voor een goede weerstand

Ook bepaalde kruiden kunnen bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem. Zij ondersteunen de afweer van het lichaam en hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen