Kwaliteit van biologische kruiden

Kwaliteit van biologische kruiden?

“Onze” specialist in kleinschalige biologische kruidenteelten woont en werkt in Zeeland. Ieder jaar worden er een groot aantal kleinschalige teelten uitgevoerd op 7 ha. Zeeuwse kleigrond.

Op de boerderij vind je een heilzame en aromatische kruiden, een groentetuin, een wijngaard, een hoog-stamboomgaard, een waar gemmo*-bos, bessenteelt, artisjokken, tarwegras, een onverwarmde kas van 120 m2 met heilzame planten, vijgen, olijven en allerlei kiemplanten op de volle grond.

*gemmobos = bos met bomen en struiken waarvan de knoppen (gemmo’s) worden geoogst.

 

100% Biologisch

Alles wat op de boerderij wordt geteeld is biologisch gecertificeerd. Dit geldt ook voor de verwerking die op de boerderij plaatsvindt tot halffabricaten en eindproducten, zoals de kruidentincturen* uit de FYTOMED-serie. Direct na de oogst worden de kruiden verwerkt tot biologische kruidentincturen. Bij de bereiding van deze tincturen wordt gebruik gemaakt van een groot aantal kwaliteit verhogende aspecten.

* Tinctuur = een oplossing van kruiden in ethanol

 

Vier voorwaarden voor hoogstaande kwaliteit:

1. Geconditioneerd malen

Dankzij deze manier van malen krijg je altijd de ideale deeltjesgrootte, waardoor de productie van kwalitatief hoogwaardige tincturen en extracten mogelijk wordt.

2. Persing onder zeer hoge druk

Persing onder zeer hoge druk. Dankzij de hoge druk kunnen alle bestanddelen uit de plant worden gehaald.

3. Een bereidingsratio speciaal voor gedroogd plantenmateriaal

Een ratio van 1:1 vormt voor dit materiaal een uitstekende basis voor een hoogwaardig eindresultaat. Verse kruiden bevatten namelijk nog heel veel water. Hierdoor bevat een 1:1 bereiding uiteindelijk 4 tot 10x minder van de inhoudsstoffen in vergelijking tot het gebruik van gedroogde kruiden.

4. Maximale droogrest

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van kruiden met een maximale droogrest. Een hoge droogrest is een noodzakelijke voorwaarde voor het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardig materiaal van waaruit de tincturen kunnen worden bereid.

 

Met liefde geproduceerd

De boerderij is SKAL-gecertificeerd en mag het internationale logo voeren. Daarnaast is het sinds
2016 FSSC22000-gecertificeerd en voldoet het aan GMP+.

Dankzij het telen op de volle grond en de aandacht, die er geschonken wordt aan de kruiden, zijn de smaak en het gehalte aan inhoudstoffen maximaal. De ligging van de boerderij zo vlak achter de duinen van de Zeeuws-Vlaamse kust, de vele zonuren en de zware en rijke kleigrond helpen hieraan ook mee. Er is maar heel weinig onkruid te vinden bij “onze” boer. Op specifieke plaatsen worden paardenbloemen, kamille, heermoes, mur, etc. gekoesterd. De teeltmethode is maximaal aangepast aan de grondsoort, het klimaat en “onze” duurzame principes. Daarbij waren extensief gebruik van de grond, biodiversiteit en het bodemleven de belangrijkste uitgangspunten. Omdat het bedrijf zelf geen dieren heeft, zijn de gebruikte meststoffen plantaardig.

 

Uniek samenwerkingsverband met Marleen Herbs in Tasmanië

“Onze” specialist heeft het grootste assortiment biologisch gecertificeerde plantaardige tincturen engemmo-preparaten van Nederland. Dankzij de unieke samenwerking met Marleen Herbs in Tasmania kan hij het hele jaar door verse medicinale kruiden telen uit verschillende klimaatzones

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen