Maag&Darmen
Hoe werken je maag en darmen?
Je maag en darmen zijn de belangrijkste organen in het spijsverteringsproces. Tijdens dit proces wordt voedsel afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Ons lichaam zet deze stoffen vervolgens om in energie of bouwstoffen – die laatste zijn nodig om te groeien of om beschadigde cellen in het lichaam te vervangen. Het hele spijsverteringsproces duurt 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat en hoeveel we precies eten. |
![]() |
![]()
|
Zo verloopt de spijsvertering:MondSpijsvertering start in de mond. Fijngekauwd voedsel wordt hier vermengd met speeksel. Dit wordt automatisch aangemaakt zodra we voedsel zien, ruiken of proeven. In het speeksel zitten enzymen die voedsel verteren, waardoor het glad wordt en makkelijk is door te slikken. Slok darmAls we voedsel inslikken, komt het in de slokdarm. Dit is een rechte pijp van ongeveer 25 centimeter lang. De spieren in de slokdarm hebben hierbij een belangrijke functie: ze trekken samen en ontspannen zich om het voedsel langzaam naar de maag te duwen. Bij de ingang van de maag zit een sluitspiertje dat opengaat voor voedsel en daarna weer sluit, zodat voedsel en maagsappen niet terug de slokdarm in stromen. MaagDe maag kneedt het voedsel en vermengt het met maagsap. Zoutzuur en enzymen zijn de belangrijkste onderdelen van maagsap. De enzymen breken het voedsel af, terwijl het zoutzuur bacteriën doodt. Voedsel blijft ongeveer drie uur in de maag; vet voedsel iets langer. Dunne darmVia een ander sluitspiertje komt het voedsel in de dunne darm. Deze bestaat achtereenvolgens uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. In deze delen vindt het belangrijkste element van de spijsvertering plaats. Spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas worden toegevoegd aan het voedsel en breken het af tot voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. Dikke darm en endeldarmVoedsel dat niet verteerd kan worden, gaat naar de dikke darm. In de dikke darm worden vocht en zouten uit de substantie gehaald en zo ontstaat ontlasting. Deze ontlasting komt in de endeldarm terecht en wordt daar tijdelijk opgeslagen. Als die vol is, gaat er een seintje naar de hersenen waardoor we aandrang voelen. Ontlasting doet er gemiddeld 12 tot 24 uur over om door de dikke darm en endeldarm te gaan. Als dit te snel gaat, is de ontlasting nog te vochtig en spreken we van diarree. Als het te langzaam gaat, en er dus te veel vocht uit is gehaald, kan er verstopping (obstipatie) optreden. DarmbacteriënIn de dikke darm helpen goede bacteriën bij de spijsvertering. Zij zetten schadelijke bacteriën buiten spel en houden de darm in balans. Alle darmbacteriën samen worden ook wel darmflora of microbioom genoemd. LeverOok de lever heeft een rol in de spijsvertering. Via het bloed worden voedingsstoffen uit de spijsvertering naar de lever vervoerd. Dit orgaan bewerkt voedingsstoffen en zet ze om in bouwstoffen of energie. Verder maakt de lever gal aan, dat nodig is om voedsel te verteren. Ten slotte maakt de lever allerlei schadelijke stoffen, zoals alcohol, onschadelijk. GalblaasDe galblaas slaat het door de lever gemaakte gal tijdelijk op. Als je vet hebt gegeten, gaat er gal vanuit de galblaas naar de dunne darm, waar het spijsverteringsenzymen kan helpen bij de vertering. AlvleesklierDit orgaan maakt alvleeskliersap, waarin spijsverteringsenzymen zitten die de dunne darm helpen om suikers, eiwitten en vetten te verteren. Verder maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon, die de bloedsuikerspiegel in evenwicht houden.
|
Kunnen ook jouw maag en darmen wat ondersteuning gebruiken?Bij meer dan 3,5 miljoen Nederlanders is ondersteuning van de maag- of darmfunctie en/of de spijsvertering gewenst, zoals bijvoorbeeld bij/wanneer:
Gelukkig zijn deze klachten veelal te voorkomen als je goed let op je spijsvertering en darmflora. Je levensstijl speelt daarbij een grote rol. Zo kunnen een drukke levensstijl, onvoldoende drinken of te weinig beweging klachten veroorzaken. En omgekeerd kunnen voldoende bewegen en drinken en gezond, gevarieerd en vezelrijk eten een belangrijke rol spelen om je maag en darmen gezond te houden en/of bestaande ongemakken te verhelpen. |
![]() |
![]() |
Wat kun je zelf doen?1. Gezond eten en drinkenGoed eten en drinken heeft direct invloed op de gezondheid van je darmen en maag. Aangeraden wordt om vezelrijk, gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Dit is noodzakelijk om je maag en darmen goed te laten functioneren, met een gezonde en regelmatige stoelgang en pijnvrije, rustige darmen en maag als gevolg. Vermijd te heet, te koud, te pittig voedsel of te vet voedsel. Neem kauwgom, alcohol en koolzuurhoudende dranken met mate. 2. Rustig etenRustig eten en langzaam kauwen bevorderen de spijsvertering. Eet met je mond gesloten, zodat er geen lucht meekomt. 3. LichaamsbewegingRegelmatig en voldoende bewegen draagt bij aan een gezonde maag- en darmwerking. Het trainen van de bekkenbodemspieren kan helpen bij het goed kunnen controleren van de stoelgang. 4. Voldoende ontspanningOntspan en haal diep en rustig adem. Stress heeft een zeer negatieve invloed op onze maag en darmen. 5. Ondersteun de normale zuurgraadAls je ouder wordt, verslapt de sluitspier tussen slokdarm en maag. Daardoor stroomt maagsap makkelijk terug in de slokdarm. Het advies is om drie uur voor het slapengaan niets meer te eten. Een lege maag geeft namelijk minder zuurproductie en dus minder problemen in de nacht. 6. Heilzame kruiden voor maag en darmenOok kruiden kunnen een bijdrage leveren voor een goede functie van maag en darmen. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam. |