Gemoedstoestand

Wat is je gemoedstoestand?

Je stemming (ook wel: gemoedstoestand) is hoe je je voelt. Dit kan bestaan uit één emotie of een combinatie van emoties. En je gemoedstoestand kan lang hetzelfde zijn, of snel wisselen.

Een stemming noemen we ook wel de modus die je gedurende een bepaalde tijd hebt. Deze kan positief zijn, dan voel je je bijvoorbeeld opgelucht, vrolijk of zelfs uitgelaten enthousiast. Een negatieve stemming kent ook nuances, van teleurgesteld tot verdrietig en wanhopig. Tussen al deze emoties in kan een stemming ook een combinatie zijn van meerdere gevoelens. Als je morgen met een nieuwe baan begint, kun je je bijvoorbeeld zowel positief nieuwsgierig als negatief zenuwachtig voelen.

Onze stemming beweegt met externe factoren mee. Normaal gesproken past deze zich namelijk aan externe gebeurtenissen of omstandigheden aan. Je went aan je nieuwe baan en voelt je niet meer zenuwachtig.

Onze gemoedstoestand beweegt met externe factoren mee. Normaal gesproken past je stemming zich namelijk aan externe gebeurtenissen of omstandigheden aan. Je went aan je nieuwe baan en voelt je niet meer zenuwachtig.

 

Kan jouw stemming wel wat ondersteuning gebruiken?

Gedurende sommige periodes krijgt jouw stemming het extra te verduren. Je voelt je dan soms anders dan je gewend bent. Soms is het te verklaren waar deze verandering door komt; examenspanning, stress op het werk, een winterdipje.

 

Situaties van stress

Iedereen kent deze situaties wel. Je moet bijvoorbeeld plotseling een presentatie geven, terwijl je het gevoel hebt daar nog niet klaar voor te zijn. Maar je kunt ook in deze situaties terecht komen wanneer je te lang achter elkaar veel te hard hebt moeten werken en daarbij veel twijfelt aan jezelf. Dat je niet kunt voldoen aan alles wat er van je verwacht wordt.

Er zijn nog veel andere voorbeelden te geven. Maar telkens kan worden waargenomen dat de balans tussen de draagkracht en de draaglast verstoord raakt. Daardoor komen de hormonen cortisol en adrenaline vrij. De symptomen die je dan kunt ervaren zijn divers, zoals o.a. zweten, je bent gespannen en je hartslag gaat omhoog. Waar deze reacties in beginsel positief zijn, omdat ze je beter laten presteren (o.a. je bent alerter en kunt je beter concentreren), kunnen ze, wanneer ze te lang aanhouden, ook minder prettige gevolgen hebben voor jouw welbevinden. Het is daarom verstandig om de balans tussen draagkracht en draaglast goed in de gaten te houden en langdurende situaties van stress zoveel als mogelijk te vermijden.

Kunnen jouw “zenuwen” ook wel wat ondersteuning gebruiken?

Heel veel Nederlanders geraken met enige regelmaat wel in situaties waarin de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is, waardoor de draaglast groter wordt (zwaarder). Maar het kan ook zijn dat je moe bent, waardoor juist de draagkracht vermindert. In beide gevallen is de resultante dat de eisen die gesteld worden, groter zijn dan wat je aankunt of denkt aan te kunnen.

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op het behouden van de juiste balans.

 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf op veel verschillende manieren je gemoedstoestand positief beïnvloeden.

Voeding

Wat je eet, heeft invloed op je welbevinden en  slaap. Dit geldt niet alleen voor wat je ’s avonds eet; ook je ontbijt heeft invloed. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Sla daarom nooit je ontbijt over, neem geen snelle koolhydraten en suikers, neem wel goede eiwitten en vetten en gebruik alcohol en cafeïne met mate. Bekende voedingsproducten die slaapverwekkend werken, zijn: melk, banaan, maïs, rijst, gerst, haver, tomaten en gember. Het is verder belangrijk om goed en gevarieerd te blijven eten. Haal extra energie uit verse groenten en fruit en volkoren producten en vermijd snelle snacks en suikers – ze geven misschien een korte boost, maar zorgen op de lange duur niet voor substantiële energie of een goed gevoel.

Extra vitamine B

Vitamine B is cruciaal voor je gemoedstoestand. Je lichaam krijgt deze vitamine uit groenten, fruit, eieren, noten, zaden en volkorenproducten.

Rust en ontspanning

Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Vind de manier waarop jij het beste kan ontspannen: ga op yoga, ga buiten met de hond wandelen of doe vaker iets met vriendinnen.

Ritme en regelmaat

Ga op vaste tijden naar bed en luister naar de biologische klok. Ga niet over jouw grenzen heen en vermijd (als dat kan) ’s nachts werken.

Het kan verleidelijk zijn om de regelmaat wat te laten versloffen. Maar juist een ritme van opstaan en naar bed gaan, sportklasjes niet overslaan en ook bewust tijd nemen voor maaltijden, heeft een positief effect op je welbevinden.

Heilzame kruiden voor gemoedstoestand en situaties van stress

Ook kruiden kunnen helpen bij geestelijke druk en inspanning of een bijdrage leveren aan een goede nachtrust. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen