Keel en Luchtwegen

Hoe werken je keel en luchtwegen?

De luchtwegen zijn van levensbelang. De zuurstof die daar binnenkomt, is nodig om iedere cel daarvan te voorzien, zodat je lichaam goed kan functioneren. De keel is de verbinding tussen onze mond, waar zuurstof binnenkomt, en de longen, waar zuurstof verwerkt wordt. Een belangrijke tussendeur, dus.

Elke cel in ons lichaam heeft zuurstof nodig. Met behulp van de opgenomen zuurstof wordt, in een proces dat we verbranding noemen, suiker afgebroken tot stikstof (CO2), water (H2O) en energie. De vrijgekomen energie bestaat uit energie voor de cel en warmte voor je lichaam.

Als je inademt, heeft de zuurstof nog een lange weg te gaan. Via de luchtwegen stroomt de lucht via de hoofdbronchiën, naar de kleinere luchtpijptakken om uiteindelijk in de longblaasjes uit te komen. Via bloedvaatjes die zich rondom de longblaasjes bevinden, kan zuurstof vanuit de longen worden opgenomen. Vervolgens pompt het hart het zuurstofrijke bloed door het hele lichaam.

Kunnen jouw keel en luchtwegen wat ondersteuning gebruiken?

Iedereen wil wel eens vrijer kunnen ademen. Soms is het de neus en soms zijn het de longen zelf. Het kan echter ook komen doordat de keel niet helemaal ‘schoon’ is. In dat geval kun je ook kwetsbaarder zijn voor invloeden van buitenaf.

We halen wel elf tot zestien keer per minuut adem

Wat kun je zelf doen?

1. Ventileren

Goede ventilering draagt bij aan een goede gezondheid van de luchtwegen. Ventileer je huis en kantoor daarom goed. Zorg dat er 24 uur per dag zuurstof de ruimte in kan komen, bijvoorbeeld door een raam op een kier te laten staan.

2. Inspanning

Inspanning draagt bij aan een goede conditie van de luchtwegen. Gebruik je longen elke dag een keer intensief, bijvoorbeeld door de trap te nemen op je werk of een stuk hard te fietsen.

3. Buitenlucht

De buitenlucht doen je keel en longen goed; even dagelijks buiten bewegen is een aanrader.

4. Goede zithouding

Rechtop zitten bevordert de ademhaling. Als we ineengedoken zitten, komen onze longen namelijk in de verdrukking.

5. Ademhalingsoefening

Af-en-toe een ademhalingsoefening doen, is goed voor je luchtwegen. Adem langzaam via de neus in, houd je adem vijf tellen vast en adem rustig in zeven tellen weer uit door de mond.

6. Niet roken

Een open deur; roken is een grote boosdoener.

7. Rust

Geef je stem rust. Als je keelpijn hebt, probeer dan je stem wat minder te gebruiken. En neem überhaupt meer rust als je je niet lekker voelt.

8. Door de neus ademen

Adem zoveel mogelijk door je neus, zodat je keel niet verder uitdroogt.

9. Veel drinken

Houd de slijmvliezen van de keel soepel door veel te drinken.

10. Frisse lucht

Elke dag voldoende frisse lucht inademen, bijvoorbeeld door even te wandelen of te fietsen. En vermijd rokerige ruimtes.

11. Rust en weerstand

Zorg voor voldoende rust en voor extra ondersteuning van je weerstand.

12. Heilzame kruiden voor de keel en luchtwegen

Ook kruiden kunnen een goede bijdrage leveren aan het behoud van gezonde luchtwegen. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.d vermogen van het lichaam.

 

Open de FYTOMED keuzehulp

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen