Spieren en Gewrichten

Hoe werken je gewrichten en spieren?

Voldoende bewegen en een goede lichaamshouding zijn de basis voor het soepel houden van gewrichten en spieren. Zodat jij je fit voelt.

Spieren
Onze spieren zorgen ervoor dat ons skelet kan bewegen. Spieren zijn weefsel bestaand uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen. Ons lichaam heeft glad spierweefsel (in de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en de bloedvaten), dwarsgestreept spierweefsel (in de skeletspieren) en hartspierweefsel (in je hart). De grootste spiermassa bestaat uit skeletspieren, die eraan bijdragen dat we de juiste lichaamstemperatuur behouden.

Gewrichten
Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen botten. Het bestaat uit twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen, een glad en elastisch weefsel. Gewrichten bestaan in alle soorten en maten. Door je gewrichten kan je soepel bewegen en schokken opvangen.

Kunnen jouw spieren of gewrichten wat ondersteuning gebruiken?

Gewrichten en spieren gebruik je bij elke beweging die je maakt. Het is belangrijk om te hoge belasting van de gewrichten of spieren door sporten, werk of overgewicht te vermijden. Na het veertigste levensjaar kan dit ook een gevolg zijn van het ouder worden. De smering van de gewrichten verandert, waardoor de gewrichtsfunctie langzaam vermindert. Ook tijdens de overgang kan de gewrichtsfunctie verminderen; de gewrichten worden dan minder soepel. Het is dan belangrijk de soepelheid van de gewrichten op peil te houden. Voor spieren geldt dat we door ouder worden een deel van onze spiermassa verliezen. Het verliezen van spierkracht is hiervan vaak het eerste kenmerk. Maar ook gezonde en soepele spieren en gewrichten kunnen na fysieke inspanning of repeterende bewegingen, zoals zittend werk achter een computer, vermoeid aanvoelen.

Je kunt zelf gelukkig veel dingen ondernemen, die een rol spelen bij het behoud van soepele en sterke spieren en/of het behoud van soepele gewrichten en gezond kraakbeen, zodat je goed kunt blijven bewegen.

Wat kun je zelf doen?

Blijf bewegen
Het is belangrijk om voldoende te bewegen en sporten, waardoor je verstijving van de gewrichten en spieren voorkomt. In overleg met een arts of therapeut kun je een trainingsschema opstellen met specifieke oefeningen die geschikt zijn voor jouw lichaam.

Goede lichaamshouding
Een goede houding zorgt ervoor dat spieren en gewrichten zich soepel ten opzichte van elkaar kunnen blijven bewegen.

Warmte en koude
Deze hebben beide een gunstige invloed op de bloedsomloop. Juist daardoor kunnen, mede afhankelijk van de uitgangssituatie, zowel warmte (bijvoorbeeld in de vorm van een warm bad of als warm kompres) als koude (o.a. als koude pakking) een rol spelen bij het behouden van soepele spieren en gewrichten.

Vermijd vocht
Kom niet of zo min mogelijk in vochtige, koude ruimtes.

Vermijd te grote inspanning
Het is aan te raden om te grote lichamelijke en geestelijke inspanning te vermijden.

Rust
Neem op tijd rust. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. De spieren en gewrichten hebben die rust nodig. Zorg ook voor voldoende nachtrust.

Comfortabele kleding
Kies voor comfortabel zittende kleding en schoenen.

Gezond gewicht
Zorg voor een gezond gewicht, zodat je goed kunt blijven bewegen.

Heilzame kruiden voor gewrichten en spieren
Ook kruiden kunnen een bijdrage leveren aan het behoud van soepele gewrichten en spieren. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen