Nieren en Blaas

Hoe werken je nieren en blaas?

Een goede werking van je nieren en blaas is cruciaal voor een goede gezondheid. Je nieren verwijderen afvalstoffen uit je lichaam die via je blaas afgevoerd worden. Daarnaast regelen de nieren nog heel veel andere zaken; ze zijn van levensbelang.

De blaas
De blaas is verantwoordelijk voor het naar buiten voeren van de urine. Per dag maakt ons lichaam ongeveer anderhalve liter urine aan, die via de urineleiders naar de blaas vloeit. De blaas is heel flexibel en kan uitzetten tot een inhoud van ongeveer 900 milliliter. Zo ver komt het vaak echter niet; bij 400 milliliter voelen we al aandrang om te plassen.

De nieren
Een nier bestaat uit een miljoen kleine filtertjes om je lichaam te kunnen zuiveren van afvalstoffen. Na het filteren blijft water en afvalstoffen over: urine. Die gaat via het nierbekken naar de urineleider en daarna via de blaas naar buiten.

Naast het verwijderen van afvalstoffen zorgen de nieren ervoor dat er voldoende zouten en vocht in je lichaam aanwezig zijn. Je lichaam werkt namelijk alleen goed met de juiste hoeveelheid water en zouten. De nieren reguleren dit: ze maken extra urine aan als je veel drinkt en juist minder als je veel vocht verliest, bijvoorbeeld door zweten.

Je nieren zijn druk, want ze maken ook hormonen aan die je bloeddruk regelen (samen met andere organen zoals het hart) en ze zorgen ervoor dat het beenmerg genoeg rode bloedcellen aanmaakt. Ook dragen ze bij aan sterke botten en zorgen ze voor de juiste zuurgraad in je bloed.

Kunnen jouw nieren of blaas wat ondersteuning gebruiken?

Bij veel Nederlanders kunnen de nieren en blaas op sommige momenten soms best wat ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van de nier- en blaasfunctie en/of om te helpen bij een goede vochtbalans.

Een nier is gemiddeld 12 centimeter lang, 7 centimeter breed en 3 centimeter dik

Wat kun je zelf doen?

Genoeg vocht is het allerbelangrijkste om gezonde nieren te behouden. Je kunt hiervoor verschillende dingen in de gaten houden en zelf doen.

Vochtinname

Hoeveel vocht je moet innemen, is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Dit getal deel je door dertig en dat is het aantal liters vocht dat je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Vocht is overigens niet alleen water, maar ook soep, of bijvoorbeeld groenten die veel vocht bevatten (komkommer en tomaat). Houd zelf de opname bij en let op de kleur van de urine. Is die donker, dan weet je dat je extra vocht nodig hebt.

Matig zout

Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk en dit kan schade aan je nieren veroorzaken. Let dus goed op je zoutinname.

Niet roken

Roken veroorzaak veel schade, zo ook aan de bloedvaten in en naar de nieren.

Heilzame kruiden voor nieren en blaas

Ook kruiden kunnen goed zijn voor de functie van nieren en blaas. Zij ondersteunen en onderhouden de veerkracht en het herstellend vermogen van het lichaam.

Wat zoek je?

Jouw winkelwagen